czwartek, 30 stycznia 2014

Śniadanie – czy naprawdę jest takie ważne? Odpowiadamy zdecydowanie TAK - Pożywne śniadanie to podstawa!!!


Zapewne nie raz słyszeliście, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie w ostatnich latach, kiedy pojawiła się „moda” na zdrowy i aktywny styl życia, na zdrowe jedzenie. Coraz częściej zwraca się dużą uwagę na poranny posiłek. Dowodem na to mogą być różne akcje przeprowadzane w szkołach, mające na celu uświadomienie rodzicom jak duże znaczenie ma pierwszy posiłek dla sprawności intelektualnej dzieci. Akcje najczęściej polegają na wręczaniu uczniom owoców, zdrowych przekąsek itp.
Rzeczywiście, nie da się zaprzeczyć, że to co jemy (lub też nie jemy) w pierwszych godzinach po przebudzeniu, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. To od śniadania zależy, jak będzie wyglądał nasz dzień. Ten pierwszy posiłek dostarczy nam energii do nauki i pracy. Zatem postaramy jak w prosty i nieskomplikowany sposób dobrze  go skomponować.
Pełnowartościowe śniadanie dodaje nam energii, poprawia przemianę materii, usprawnia pracę układu pokarmowego oraz sprawia, że w ciągu dnia odczuwamy mniejszy głód. Co jest szczególnie ważne dla tych, którzy dbają o linię, śniadanie pomaga w walce z nadwagą. Wszystko to wynika z faktu, że po kilkugodzinnej nocnej głodówce nasz organizm, jest po prostu głodny, potrzebuje największej w ciągu dnia ilości składników energetycznych i odżywczych. Musimy więc dostarczyć organizmowi energii. Jeśli bowiem za niski poziom glukozy we krwi będzie utrzymywał się zbyt długo, możemy odczuwać zmęczenie (mimo że przecież niedawno wstaliśmy), bóle głowy, senność i mieć problemy z koncentracją.

Dlatego by mieć siłę do pracy „na pełnych obrotach” przez cały dzień nasze śniadanie powinno być obfite, zdrowe i pełnowartościowe, dostarczy ono paliwa naszym szarym komórkom i układowi nerwowemu, uzupełni niedobór składników odżywczych.
Prawda, że zachęcająco brzmi? :-)
Przejdźmy więc do konkretów. Zapytacie pewnie w myślach „Ale co to właściwie znaczy pełnowartościowe śniadanie?”. Poranny posiłek powinien składać się z kilku składników: węglowodanów – dobrze by były to produkty zbożowe, np. pieczywo pełnoziarniste, kasze, płatki owsiane, tłuszczy – najlepiej roślinnych, np. masło, margaryna lub oliwa z oliwek, białka, których źródłem jest nabiał (mleko, kefir, jogurt naturalny, twaróg), chude mięso, jaja oraz witamin i składników mineralnych, znajdujących się w warzywach, owocach i różnego typu nasionach. Tak złożony posiłek z pewnością przygotuje nas do wysiłku zarówno fizycznego jak i psychicznego.
Wypunktować zatem zalety spożywania śniadań, aby unaocznić jakie ma to znaczenie dla naszego organizmu:
- poranny posiłek dodaje nam energii na cały dzień, podczas pracy nie odczuwamy znużenia, zmęczenia i senności;
- jesteśmy bardziej efektywni, szybciej przyswajamy informacje, skuteczniej zapamiętujemy;
- mamy znacznie lepsze samopoczucie i co niektórych może zadziwić, jesteśmy bardziej optymistycznie nastawieni do życia;
- sprawniej działa nie tylko nasz mózg, ale także układ pokarmowy - dostarczenie pokarmu po długiej nocnej przerwie pobudza nasze jelita do pracy;
-  przyspiesza się metabolizm naszego organizmu;
- łatwiej nam zachować szczupłą i zdrową sylwetkę, ponieważ dzięki porannemu obfitemu posiłkowi mniej jemy w ciągu dnia oraz rzadziej mamy ochotę na coś słodkiego.
By ułatwić Wam zmianę niezdrowych nawyków, wyeliminować myśl „Znowu te same płatki” oraz co najważniejsze wprowadzić w życie regularne śniadania, przedstawiamy poniżej szybkie, a pomimo tego bogate w składniki odżywcze śniadanie:

Kasza jaglana z prażonym sezamem i siemieniem lnianym, rodzynkami oraz ulubionym owocem



Składniki:
·         3/4 szklanki kaszy jaglanej
·         2 łyżki rodzynek
·         łyżeczka siemienia lnianego
·         ulubiony owoc
·         orzechy, pestki, nasiona do posypania
·         ewentualnie łyżeczka masła, miodu, cynamonu

Przepis:
Do 3 szklanek wrzątku wsypać kaszę jaglaną, dorzucić pokrojony w kostkę ulubiony owoc np. gruszkę, jabłko., rodzynki, siemię lniane.
Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut do wchłonięcia wody. Można dodać odrobinę masła, miodu, cynamonu lub posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

PYCHA!! Inspirujcie się i dzielcie z Nami swoimi przepisami :-)

Pamiętajcie! Śniadanie to podstawa zdrowego stylu życia. Dlatego jeśli do tej pory pomijaliście najważniejszy posiłek dnia, wiecie od czego zacząć :-)
Siadacie już do śniadania?

P&E

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz