- są bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B
- obniżają poziom cholesterolu
- zawierają sporo wody, dlatego neutralizują szkodliwe dla organizmu toksyny
- są polecane w diecie ze względu na niską kaloryczność (w 100 gramach jest tylko 35 kcal - Drogie Panie, możemy je zatem jeść garściami ! :-))
Krótki sezon na truskawki sprawia, że w czerwcu wszystko ma smak truskawek. Prócz dobrze znanych słodkości jak: desery, koktajle, przedstawiamy także nowy, ekstrawagancki i odważny pomysł na truskawki do przygotowania tuż przed wyjściem do pracy bądź w pracy...Kto się skusi? :-)
1. Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 1 litr jogurtu naturalnego. mleka, śmietanki, kefiru (wedle własnych upodobań)
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
Przygotowanie:
1. Myjemy truskawki, osuszamy i obieramy z zielonych szypułek.
2. Do blendera wkładamy owoce, dodajemy cukier bądź miód i jogurt. Całość miksujemy na wysokich obrotach.
3. Rozlewamy do szklanek i gotowe!
2. Truskawki z twarogiem
Składniki:
- Truskawki
- Banan
- Twaróg
- Cukier
Przygotowanie:
1. Myjemy truskawki, osuszamy i obieramy z szypułek.
2. Myjemy i obieramy banany.
3. Owoce kroimy w plasterki.
4. Truskawki kładziemy do miski, kładziemy na nie plastry banana.
5. Na koniec dodajemy pokuszony twaróg i obsypujemy cukrem.
3. Musli z jogurtem i truskawkami
Składniki:
- Banany
- Musli
- Orzechy takie, jakie lubcie
Przygotowanie:
1. Myjemy i osuszamy owoce.
2. Truskawki i banany kroimy w plasterki, dzielimy na połowę.
3. Połowę owoców wykorzystujemy w całości a z drugiej połowy robimy mus.
4. Jak zrobić mus? Do wyższego naczynia wrzucamy pokrojone banany i blendujemy, skrapiamy sokiem z limonki aby banany nie zaciemniały. Tak samo robimy z truskawkami. Truskawki i banany blendujemy osobno.
5. Do szklanki wsypujemy musli, następnie zalewamy sporą ilością jogurtu naturalnego.
6. Na jogurt wylewamy mus bananowy a następnie truskawkowy. Układamy owoce i posypujemy musli.
7. Na sam wierzch kładziemy orzechy.
Taki jogurt możemy zrobić w słoiku i zabrać na drugie śniadanie do pracy ! :-)
4. Sałatka z truskawkami, parmezanem i sosem balsamicznym
Składniki:
- Miseczka rukoli
- 6 truskawek pokrojonych na połówki
- 6 cienkich plasterków parmezanu
- Sos balsamiczny
- Czarny pieprz
1. Myjemy i osuszamy truskawki.
2. Umytą i osuszoną rukolę rozkładamy na talerzu.
3. Całość polewamy sosem balsamicznym, dodajemy pokrojone truskawki i plasterki parmezanu.
4. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem.
Zachęcamy do przygotowania powyższych propozycji aby cieszyć się wspaniałym smakiem truskawek ! :-)
P&D
Super truskawkowe propozycje. Na tę sałatkę miałabym teraz największą ochotę! :) ale to niestety nie sezon na truskawki ;/
OdpowiedzUsuń