Google+ Followers

czwartek, 5 czerwca 2014

Nareszcie są! Truskawki! Kilka szybkich przepisów w pracy i po pracy.

Nadszedł sezon na te pyszne, soczyste, aromatyczne owoce, które kryją same skarby: witaminy i składniki mineralne. Kuszą nie tylko swoim wyglądem i zapachem ale także mają zbawienne działanie na nasz organizm:
- są bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B
- obniżają poziom cholesterolu
- zawierają sporo wody, dlatego neutralizują szkodliwe dla organizmu toksyny 
- są polecane w diecie ze względu na niską kaloryczność (w 100 gramach jest tylko 35 kcal - Drogie Panie, możemy je zatem jeść garściami ! :-)) 

Krótki sezon na truskawki sprawia, że w czerwcu wszystko ma smak truskawek. Prócz dobrze znanych słodkości jak: desery, koktajle, przedstawiamy także nowy, ekstrawagancki i odważny pomysł na truskawki do przygotowania tuż przed wyjściem do pracy bądź w pracy...Kto się skusi? :-) 


1. Koktajl truskawkowy


Składniki: 
- 250 g truskawek 
- 1 litr jogurtu naturalnego. mleka, śmietanki, kefiru (wedle własnych upodobań)
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu

Przygotowanie: 
1. Myjemy truskawki, osuszamy i obieramy z zielonych szypułek.
2. Do blendera wkładamy owoce, dodajemy cukier bądź miód i jogurt. Całość miksujemy na wysokich obrotach.
3. Rozlewamy do szklanek i gotowe! 




2. Truskawki z twarogiem


Składniki:
- Truskawki 
- Banan 
- Twaróg
- Cukier

Przygotowanie:  
1. Myjemy truskawki, osuszamy i obieramy z szypułek.
2. Myjemy i obieramy banany.
3. Owoce kroimy w plasterki. 
4. Truskawki kładziemy do miski, kładziemy na nie plastry banana. 
5. Na koniec dodajemy pokuszony twaróg i obsypujemy cukrem.


3. Musli z jogurtem i truskawkami 


Składniki: 
- Truskawki
- Banany 
- Musli 
- Orzechy takie, jakie lubcie

Przygotowanie: 
1. Myjemy i osuszamy owoce. 
2. Truskawki i banany kroimy w plasterki, dzielimy na połowę.
3. Połowę owoców wykorzystujemy w całości a z drugiej połowy robimy mus. 
4. Jak zrobić mus? Do wyższego naczynia wrzucamy pokrojone banany i blendujemy, skrapiamy sokiem z limonki aby banany nie zaciemniały. Tak samo robimy z truskawkami. Truskawki i banany blendujemy osobno. 
5. Do szklanki wsypujemy musli, następnie zalewamy sporą ilością jogurtu naturalnego. 
6. Na jogurt wylewamy mus bananowy a następnie truskawkowy. Układamy owoce i posypujemy musli. 
7. Na sam wierzch kładziemy orzechy.

Taki jogurt możemy zrobić w słoiku i zabrać na drugie śniadanie do pracy ! :-) 


4. Sałatka z truskawkami, parmezanem i sosem balsamicznym 


Składniki: 
- Miseczka rukoli
- 6 truskawek pokrojonych na połówki 
- 6 cienkich plasterków parmezanu
- Sos balsamiczny
- Czarny pieprz 


Przygotowanie:
1. Myjemy i osuszamy truskawki.
2. Umytą i osuszoną rukolę rozkładamy na talerzu.
3. Całość polewamy sosem balsamicznym, dodajemy pokrojone truskawki i plasterki parmezanu.

4. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem.



Zachęcamy do przygotowania powyższych propozycji aby cieszyć się wspaniałym smakiem truskawek ! :-) 

P&D


1 komentarz:

  1. Super truskawkowe propozycje. Na tę sałatkę miałabym teraz największą ochotę! :) ale to niestety nie sezon na truskawki ;/

    OdpowiedzUsuń