wtorek, 7 lipca 2015

Kulinarna mapa Polski od kuchni

Rozpoczynamy nowy cykl wpisów "Kulinarna mapa Polski od kuchni " w których będziemy podróżować po Polsce i poznawać smaki charakterystyczne dla danych regionów. 

Na polskich ulicach spotykamy wiele restauracji, które serwują dania kuchni włoskiej, meksykańskiej, bałkańskiej. Często zapominamy o tym, że kuchnia polska jest niezwykle różnorodna a przede wszystkim bardzo smaczna. Cudze chwalicie swego nie znacie. Wspólnie przekonamy się o tym, że polska kuchnia słynie z niepowtarzalnych i różnorodnych smaków.

 
Serce Dolnego Śląska. Miasto tętniące życiem z niezwykle ciekawą historią i niebywałą architekturą, miasto setek mostów i kładek. Nic dziwnego, że jako jedyne polskie miasto znalazło się w pierwszej dziesiątce prestiżowego rankingu miejsc w Europie wartych odwiedzenia według brytyjskiego dziennika The Guardian - Wrocław, bo to o nim mowa. 
Dolny Śląsk nazywany jest kociołkiem kulinarnym. Kuchnia ta cechuje się bogactwem potraw z produktów regionalnych a także mocnym przywiązaniem do tradycji i obyczajów. 


Przedstawiam Wrocław od kuchni. 


Twaróg sudecki

Jego historia sięga lat 40 XX wieku. Ten dolnośląski specjał wytwarzany jest w Kamiennej Górze według tradycyjnej receptury z 1945 roku. Mleko, z którego powstaje tradycyjny twaróg pochodzi od krów wypasanych na terenie Sudetów Wałbrzysko-Kamiennogórskich. Co najważniejsze, twaróg sudecki produkowany jest bez dodatku konserwantów. Tradycyjny twaróg ma kształt kostki, kwaśny smak i lekko kremowy kolor. Może być składnikiem wielu prostych, pożywnych potraw, jak np. ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym, które dawniej były przysmakiem tkaczy lnu zamieszkujących kamiennogórską ziemię. 
Twaróg sudecki został wpisany na listę produktów tradycyjnych 24 kwietnia 2013 roku. 




Chleb gogołowicki 

Chleb gogołowicki wypiekany jest od trzech pokoleń. Tradycja wypiekania chleba swoje początki ma na dawnych Kresach Wschodnich. Rodzina, która zapoczątkowała wypiekanie chleba mieszkała we wsi Huciko, która obecnie znajduje się na terernie Ukrainy w województwie lwowskim. W 1945 roku opuścili oni swoje rodzinne strony i przenieśli się do wsi Gogołowice. 
Chleb wyrabiany jest na zakwasie i pieczony na liściach chrzanu lub kapusty w piecu szamotowym opalanym drewnem olchowym lub bukowym. Ziarno zbóż wykorzystywane do wypieku pochodzi z własnych upraw, a woda ze studni głębinowej. Ma on grubą, chrupiącą skórkę i bardzo długo zachowuje świeżość. 
W roku 2008 został uznany za produkt tradycyjny i wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 



Wino śląskie

Mało kto wie, że Dolny Śląsk słynie również z win. Pierwsze wzmianki o uprawach winorośli pochodzą jeszcze z okresu średniowiecza. W XII wieku w środkowej Europie winne krzewy na cele kultowe uprawiało się od Berlina po Toruń. Na Śląsku wino mszalne produkowały klasztory w Trzebnicy, Jaworze, Lwówku i Wrocławiu. Wiele informacji o winie śląskim i przywilejach winiarskich zachowało się w archiwach Wrocławia. Cennym źródłem potwierdzającym wagę winiarstwa dolnośląskiego są dokumenty średniowieczne opisujące transakcje handlowe jak i darowizny na rzecz kościoła. 
Środa Śląska przez 200 lat była znana jako miasto słynące z wytwarzania wina o czym do dziś przypomina herb miejski. Klęska nieurodzaju i toczące się wojny przyczyniły się do zmniejszenia ilości upraw a w konsekwencji upadek wielu winiarni. Winnica w Miękini przywraca tradycję upraw w tym regionie. Powstają tu takie wina jak np. Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc oraz Merlot i Zweigelt. 

Żródło: http://www.srodaslaska.pl/www/180720.xml 
Zachęcamy do wizyty w przyjaznym Wrocławiu i skosztowania tych tradycyjnych dolnośląskich specjałów. 

P&D 

1 komentarz:

  1. Czy jakiś sklep z tymi smakowitościami blisko biura znajdę http://mbiuro.pl/pakiet-adres-zlotowke/ ??

    OdpowiedzUsuń