Na dobrą pamięć, sprawne myślenie i dobre samopoczucie wpływ ma
wiele składników naszej codziennej diety, są to witaminy i składniki mineralne.
Warto zatem sprawdzić, które produkty są dla nas najbardziej korzystne.
Mózg
człowieka odżywia
się
glukozą,
jest więc
ona niezbędna
w naszej codziennej diecie. Nie oznacza to, że w naszej diecie mają dominować cukry proste. Wręcz przeciwnie, około 55% energii powinno pochodzić z węglowodanów złożonych.
Podstawę naszej diety powinny stanowić pełnoziarniste
produkty zbożowe to właśnie one są doskonałym źródłem nie tylko węglowodanów złożonych, z których po strawieniu otrzymujemy glukozę niezbędną dla mózgu, ale również szereg innych składników
takich jak: witaminy z grupy B, np. witaminę B6, a także witaminę E oraz składniki mineralne: magnez, cynk, żelazo, potas.
Fani owoców
morza a szczególnie ostryg i ryb mogą być z siebie dumni, że spożywają tak wartościowe składniki dla swojego mózgu. Badania wykazały, że ostrygi mają zbawienny wpływ na mózg niezależnie wieku. Bogactwo cynku i żelaza ukryte w tym morskim przysmaku
ułatwia
proces przypominania i pomaga szybciej kojarzyć fakty. Natomiast ryby są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 pozytywnie
oddziałujących
na wiele czynności organizmu. Najlepsze ryby dla mózgu to ryby tłuste
makrela, łosoś
oraz śledź.
Kolejnymi ważnymi składnikami naszej diety, dzięki którym robimy przysługę naszemu mózgowi, są warzywa a w szczególności pomidory i brokuły. Pomidor to niezwykle popularne warzywo, które przeciwdziała destrukcyjnemu działaniu
wolnych rodników. Regularne spożywanie pomidorów może uchronić nas przed demencja starczą i chorobą Alzheimera. Brokuły natomiast zawierają witaminę K, która zwiększa nasz potencjał umysłowy.
Pestki
dyni i orzechy są doskonałym źródłem cynku i magnezu, są to bardzo ważne składniki przyczyniające się do poprawy pamięci i sprawności myślenia. Wystarczy niewielka ilość pestek dyni, czy orzechów,
wprowadzona do naszej diety aby nasz mózg odwdzięczył się nam doskonałą sprawnością. Ponadto orzechy dostarczają nam witaminę E, a ona również znacząco przyczynia się do poprawy naszej pamięci. Witaminę E zawierają także jaja, zielone warzywa liściaste oraz wspomniane wcześniej pełnoziarniste produkty zbożowe.
Warto,
również
pamiętać o nielubianych zazwyczaj przez
dzieci zielonych warzywach liściastych takich jak kapusta, szpinak czy jarmuż.
Maja one zbawienny wpływ na pracę naszego mózgu między innymi wspomagają przyswajanie, przetwarzanie i
przypominanie informacji.
Dobrą wiadomością dla miłośników słodkości a w szczególności czekolady jest fakt, iż kakao zawarte tym przysmaku,
korzystnie wpływa
na pracę
naszego mózgu.
Należy
jednak pamiętać aby jeść ją z umiarem, bo jak wiadomo wszystko co dobre ma tez swoje złe strony i na jedno pomaga, na drugie
szkodzi, dlatego w trosce o swój mózg jedzmy czekoladę, natomiast jeśli chcemy mieć zdrowe, piękne zęby zachowajmy umiar.
Świetny wpis :) Teraz będę zwracać uwagę na to co jem, aby lepiej myśleć w pracy i na zajęciach :)
OdpowiedzUsuńTutaj : http://kotlet.tv/ile-jesc-warzyw-i-owocow/ fajne diety i przepisy, także ze szpinakiem i innymi warzywami stymulującymi prace mózgu :)
Zgadzam się w 100%, szpinak jest super. A co powiecie na owsiankę na śniadanie, w końcu to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, na start. Może ktoś zna jakieś dobre przepisy na owsianke?
OdpowiedzUsuńSezon na jarmuż rozpoczęty. Polecam taki przepis z ukochanej jadłonomi:
OdpowiedzUsuńhttp://www.jadlonomia.com/2013/08/czipsy-z-jarmuzu.html
A do tego pieczarki z mnóstwem witaminy D, o której powyżej nie ma słowa, a jest bardzo ważna:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Agaricus
I jeszcze nasiona Chia, bomba omeg i energii dla mózgu, przy okazji bardzo na topie. Przygotowanie puddingów z chia jest super proste i szybkie:
http://wegannerd.blogspot.com/2014/07/sodki-pudding-z-chia-przepis-podstawowy.html
a przy okazji rzut oka, co ciekawego na liście zakupów z powyższych rzeczy u Chodakowskiej:
https://www.youtube.com/watch?v=ljvNDSVBfbA